Daria Sosnina

În 1988, Daria Sosnina a început studiile la Școala Coregrafică de Stat din Perm. Pe parcursul anilor de studiu, a participat la concerte și spectacole pe scena Operei Academice de Stat din Perm și a Teatrului de Balet P.I. Tchaikovsky, precum și pe scenele din Irlanda, Japonia și Israel. Tot în această perioadă, a participat la competiții internaționale de balet, unde a primit diploma și premiul Ministerului Culturii Federației Ruse la concursul „Maya-94”, precum și o diplomă a concursului deschis „Arabesque- 96” . 

 

În 1996 a absolvit cu onoruri Școala Coregrafică de Stat din Perm la clasa Lyudmilei Pavlovna Sakharova, artistă populară a URSS și profesor emerit al Federației Ruse. 

 

În 1997 a finalizat cu succes un stagiu la Școala Coregrafică de Stat Perm. În timpul stagiului s-a format ca profesor de dans clasic. În același an a fost admisă la Universitatea Pedagogică de Stat Perm, pe care a absolvit-o cu onoruri în anul 2002. Tema lucrării sale finale de calificare reflectă specificul activității sale principale în teatru: „Relația și importanța rezultatelor profesionale și caracteristicile personalității balerinilor”.

 

Din 1997 până în 2011 a activat ca solistă în cadrul Operei Academice de Stat din Perm și a Teatrului de Balet P.I. Tchaikovsky. În timpul carierei sale în teatru a pregătit și a interpretat cu succes roluri solo și roluri principale, printer care: Pas de Trois în Lacul lebedelor (P. I. Tchaikovsky), Ingrid în E. Grieg’s Peer Gynt, Ballerina în Maestro (R. Shchedrin), Mary în The Cavalry Halt (J. Armsheimer), Sora vitregă din Cenușăreasa (S. Prokofiev) și rolul principal al Swanhildei în Coppélia (L. Delibes). De asemenea, a dansat și într-o serie de coregrafii moderne și contemporane. 

 

În anul 2000 a continuat formarea profesională prin înscrierea la cursurile Academiei de Balet Rus a lui A.Vaganova din Sankt Petersburg. 

 

În 2004 a fost invitată la Școala Coregrafică de Stat din Perm ca profesor de discipline speciale.

 

Din 2004 până în 2011 a îmbinat cu succes activitatea sa de la Opera Academică de Stat din Perm și Teatrul de Balet cu studiile din cadrul Academiei de Balet Rus și cu activitate pedagogică de la școala coregrafică din Perm. 

 

În 2005 și-a încheiat pregătirea la Academia de Balet Rus. La absolvire, a primit diploma de licență și calificarea de profesor/ tutor de de balet și coregrafie. Teza de absolvire s-a numit „Predarea baletului clasic în gimnaziu și liceu.” Și-a îmbunătățit competențele profesionale la cursurile din cadrul Academiei de Coregrafie de Stat din Moscova în anii 2007, 2008 și 2010.


În 2008 a început cursurile la Institutul de Psihologie al Universității Pedagogice de Stat din Perm, în cadrul Departamentului de Psihologie Teoretică și Aplicată, absolvind în 2011. Ulterior i s-a oferit funcția de profesor de coregrafie la Academia de Artă și Cultură de Stat din Perm. În același an, și-a încheiat cariera de dansatoare și s-a dedicat activităților de predare și cercetare din cadrul Academiei pecum și activităților de predare de la Școala Coregrafică de Stat din Perm. 

 

În 2013 și-a sintetizat cercetările printr-o disertație pe tema: „Rezistența la stres în activitatea artistică și creativă în studiul integral al individualității” (având ca studiu de caz dansatorii de balet). Programul de evaluare a calității performanței dezvoltat în cursul acestei cercetări a fost introdus în procesul educațional al școlii și este aplicat activ în practică de către Comisia de examinare cu privire la pregătirea specială în Școala Coregrafică de Stat din Perm. 

 

Progresele experimentale și inovatoare ale Dariei Sosnina au fost prezentate și discutate în cadrul a numeroase conferințe internaționale cum ar fi: Cea de-a XVI-a conferință internațională a studenților, postuniversitarilor și tinerilor oameni de știință „Lomonosov” (Moscova, 2009); Al doilea congres internațional privind aspectele pedagogice, psihologice și socio-culturale ale problemelor comportamentale ale copiilor și adolescenților (Perm, 2010); Cel de-al doilea congres științific siberian al consiliului mondial UNESCO în direcția „Artei Coregrafice” (Novosibirsk, 2011); Conferința internațională, „Balletul rusesc ca fenomen mondial în procesul cultural contemporan” (Moscova, 2012); A doua conferință științifică și practică internațională „Educația coreografică: Rusia și Europa, statul și perspectivele” (Sankt Petersburg, 2013.) și Al doilea forum cultural internațional din Sankt Petersburg, cu un raport științific numit „Educația Coregrafică în secolul XXI: tradiții și inovație”(St. Petersburg, 2013).

 

Alături de propriile sale dezvoltări metodologice, Daria Sosnina a organizat și condus în mod repetat cursuri de instruire pentru angajații instituțiilor culturale și de învățământ din sectorul cultural, pentru profesorii școlilor de artă pentru copii și profesorii școlilor secundare din Perm. Sub conducerea ei, a fost dezvoltată și susținută conferința științifică și practică „Rolul practicii de scenă și disciplina profesională generală în formarea unui dansator de balet cu înaltă calificare” (2013).

 

Pe parcursul activității sale de profesor, Daria Sosnina participă activ la repetițiile școlii, unde pregătește fragmente din diverse balete de factură clasică și din repertoriul modern. În perioada 2014-2018 a activat ca formator în învățământul special la Școala Coregrafică de Stat din Perm. Continuă să lucreze cu studenți dotați și să pregătească dansatori pentru competiții de dans unde elevii ei sunt deseori premiați. Absolvenții Dariei Sosnina lucrează, în present, în teatre din Moscova, Krasnoyarsk, Samara, Vladivostok, Sankt Petersburg și multe altele. Daria Sosnina este implicată, de asemenea, ca expert, în juriul festivalurilor și competițiilor de pe tot teritoriul Rusiei.

 

Lucrările Dariei Sosnina au fost publicate în mai mult de cincisprezece publicații, inclusiv două articole în reviste revizuite de omologi, precum și publicații din Federația Rusă și trei colaborări didactice: „Individualizarea procesului educațional și de repetiție, în funcție de temperamentul viitorilor balerini ”(Perm, 2013), „Organizarea și planificarea procesului educațional în școlile coregrafice: manual” (Perm, 2014) și „Lecția ca principală formă a procesului educațional în sistemul educației coregrafice ”(Perm, 2018).

 

Daria Sosnina continuă să participe activ la viața culturală a regiunii. În perioada 2017-2018 a participat la Consiliul din cadrul Ministerului Culturii din Perm, care acordă premii în domeniul culturii și artei. Din 2018, este directorul Școlii Coregrafice de Stat din Perm.